This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2019/03/20 at 06:33
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders
  • Reporter without borders
sr
en

TV N1

Kablovska televizija N1, podružnica američkog CNN-a na Balkanu, osnovana je 2014. godine. Deo je United Group-e, najvećeg alternativnog telekomunikacionog provajdera u regionu koji pretežno posluje u sferama telekomunikacionih platformi i medija (sadržaj i oglašavanje). Velika ulaganja su izvršena u vizuelnu i sadržinsku produkciju vesti, pod vođstvom renomiranih novinara. Televizija N1 je kritički orijentisana prema vlasti. Mnogi intelektualci i opozicioni lideri hvale njen rad, navodeći je kao jedini TV kanal koji izveštava o koruptivnim praksama o kojima se druge televizije ne usuđuju. Početku rada sajta i televizije prethodili su pregovori srpske vlade sa bivšim direktorom CIA-e (a sada direktorom Globalnog instituta KKR-a) Dejvidom Petreusom i bivšim ambasadorom SAD u Srbiji, Kameronom Manterom. 

Istraživanje Medijske opservatorije za Jugoistočnu Evropu iz decembra 2014. je pokazalo da je pokretanje ove televizije bilo izlobirano od strane KKR-a i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u Briselu. Naime, istaživanje pokazuje kako su ljudi koji su radili u Evropskoj komisiji promenili srpsku verziju medijskih zakona, prema uputstvima KKR i EBRD, kako bi omogućili pokretanje TV N1 i to tako što su dozvolili da distributeri sadržaja mogu ujedno biti i proizvođači istog. Odvojenost distribucije od sadržaja je ono za šta se sama Evropska komisija prethodno zalagala u slučaju Srbije i ostalih zemalja sa fragilnim medijskim sistemima. U aprilu 2017. su se pojavile glasine o izmeni te odrednice u srpskom medijskom zakonodavstvu ali još ne postoje zvanične potvrde. 

TV N1 je danas jedanaesta najgledanija televizija u zemlji sa udelom gledanosti od 0.42% prema istraživanju Nilsena u periodu od 31. marta 2016. do 1. aprila 2017.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

0.42%

Tip vlasništva

Privatno

Geografska pokrivenost

Nacionalna

Vrsta sadržaja

Plaćeni

Javno dostupni podaci

Podaci o vlasništvu su dostupni preko drugih javnih izvora, npr. javnih registara itd.

2 ♥

Medijske kompanije/grupe

United Group

Vlasništvo

Struktura vlasništva

KKR i EBRD su vlasnici TV N1 preko United Group B.V. registrovane u Holandiji, koja je vlasnik United Group RS iz Beograda, a koja je direktni vlasnik N1.

Pravo glasa

Nema podataka

Pojedinačni vlasnik

KKR

70%
Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

2014

Osnivač

United Group

Povezani interesi osnivača

United Group je nastao 2007. godine združivanjem SBB-a i Telemach Slovenije, kao i Telemach Bosne, koji je kupljen ubrzo zatim. Bivši američki amasador u Srbiji, Kameron Manter, radio je kao viši savetnik Borda direktora SBB-Telemach grupe 2013. godine. KKR, vodeći svetski investicioni fond sa sedištem u Njujorku i kapitalom od 131.1 milijardi dolara, postaje većinski vlasnik United Group 2014. godine. Evropska banka za rekonstrukciju i razvoj (EBRD) je su-investitor u kompaniju.
Grupa je nastavila da se širi, kupivši Grand produkciju u Srbiji (produkcijska kuća turbo folk muzike) i Telemach Montenegro 2014, trećeg najvećeg mobilnog operatera u Sloveniji Tusmobil u aprilu 2015, a u julu 2015. završava sa akvizicijom većinskog udela kablovskog televizijskog operatora u Bosni i Hercegovini BHB Cable TV doo, kao i pet manjih kablovskih operatera u BiH. Njihova kablovska televizijska stanica, N1, koja je podružnica CNN-a na Balkanu, počinje sa emitovanjem programa u Srbiji u oktobru 2014. godine.
United Group danas obuhvata TV produkciju, internet, fiksnu i mobilnu telefoniju, kablovske operatere, DTH i OTT platforme, reklamiranje, kao i druge usluge malim, srednjim i velikim preduzećima.
United Group pokriva tržište Srbije, BiH, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije (oko 20 miliona ljudi) i ima prihode u iznosu od oko 459.7 miliona evra.

Direktor

Brent Sedler

Glavni i odgovorni urednik

Jugoslav Ćosić

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Jugoslav Ćosić je priznati i nagrađivani srpski novinar koji je radio za različite medije (Radio 202, Radio Beograd 2, TV Politika, B92, Radio slobodna Evropa). Poznat je po pokretanju prve "hard talk" političke emisije u zemlji na TV B92.

Druge osobe od značaja

Dragan Šolak, Kameron Manter i Dejvid Petreus

Povezani interesi ostalih važnih lica

Dragan Šolak - direktor Upravnog odbora United Group-a. Poznat je kao vlasnik SBB, vodećeg kablovskog operatera u Srbiji koji je pokrenuo 2002. godine, a koji je sad deo United Group-a. Radio je kao upravni direktor United Group B.V. i kao izvršni direktor Upravnog odbora Broadband Investment S.à r.l. Aktivno učestvuje u svim poslovnim aspektima i odgovoran je za celokupno strateško liderstvo Grupe.

Dejvid Petreus je direktor Globalnog instituta u KKR-u, koji je pregovarao sa srpskom Vladom oko dolaska KKR-a na srpsko tržište. Prethodno je bio direktor CIA.

Kameron Manter je bivši američki ambasador u Beogradu koji je kasnije, od 2007-2009. radio kao konsultant za SBB (United Group).

Kontakt

Omladinskih brigada 86p

11070 Beograd, Srbija

Tel: +381 11 400 2000

Sajt: rs.n1info.com

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ