This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2021/12/02 at 20:23
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders

Novosti.rs

Portal novosti.rs pripada Kompaniji Novosti i deo je Večernjih novosti, zbog čega je i njihovo vlasništvo podjednako nejasno baš kao i vlasništvo novina. Njihov sadržaj se zasniva na tekstovima koji su objavljeni u novinama, ali prate i događaje koji se dešavaju u toku dana. Za razliku od drugih popularnih sajtova, novosti.rs ne karakterišu klikbejt naslovi. 

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

7030745.31 poseta

Tip vlasništva

Mešovito (državno i privatno)

Geografska pokrivenost

Internacionalno

Vrsta sadržaja

Besplatni sadržaj

Podaci nedostupni

Podaci o vlasništvu nisu javno dostupni, kompanija/medij odbija da objavi informacije, ne postoje javni podaci

1 ♥

Medijske kompanije/grupe

Kompanija Novosti

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Portal Novosti.rs je u vlasništvu Kompanije Novosti, čiji su glavni vlasnici Republika Srbija i netransparentne i ofšor strukture povezane sa Milanom Bekom.

Grupa / Pojedinačni vlasnik

Republika Srbija

29.5%

Kopmanija

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

Nema podataka

Osnivač

Kompanija Novosti

Povezani interesi osnivača

Kompanija Novosti osnovana je 2002. a njen većinski deo je privatizovan 2006. Milan Beko, srpski biznismen i bivši ministar iz ere Slobodana Miloševića, kupio je većinski deo Novosti kroz mrežu kompanija. Ova privatizacija jedna je od 24 slučajeva u kojoj je Savet za borbu protiv korupcije naišao na neregularnosti i za koje Evropska unija zahteva od Srbije da se reše. Kasnije se saznalo da je u celu priču bio upleten VAC, koji je imao nekoliko medija u Srbiji, i kontroverzni biznismen Stanko Subotić. Subotić tvrdi da je VAC dao novac za kupovinu Novosti ali da im akcije nikad nisu prebačene. Takođe, Miroslav Bogićević, koji je kupio dnevni list Politika jer su mu, po njegovim rečima, ljudi iz Demokratske stranke to tražili, takođe je hteo da kupi Novosti iz istih razloga. U intervjuu za Nedeljnik, Beko je izjavio da ne zna kome treba da da novac za otkup Novosti, da li VAC-u ili Bogićeviću. Komisija za hartije od vrednosti Srbije je uvela meru zabrane prava glasa za privatizovane akcija Novosti zbog celokupne situacije.

Kompanija Novosti otišla je u stečaj 2017. godine a već naredne je pred Privrednim sudom usvojen plan reorganizacije kojim je omogućeno da poverioci umesto naplate duga mogu da postanu vlasnici ove kompanije. Ovo je otvorilo vrata za preuzimanje Novosti od strane države s obzirom da je njen najveći poverilac državna Štamparija Borba, što je potvrđeno i na vanrednoj skupštini akcionara Kompanije Novosti u maju ove godine.

Direktor

Srđan Muškatirović

Povezani interesi direktora

Srđan Muškatirović je nekadašnji teniser koji je igrao za Dejvis kup reprezentaciju Srbije i nastupao na Olimpijskim igrama u Barseloni 1992. godine. Prema biografiji sa sajta Novosti, 1997. godine je završio Fakultet ekonomskih nauka na University of California Los Angeles (UCLA) a posle toga je radio u bankama u Los Anđelesu i Londonu. Savetnik u Narodnoj banci Srbije postaje 2001. godine da bi se od 2004. godine ponovo našao u privatnom sektoru. Radio je i u predstavništvu kompanije Laderna International BV, povezane sa Milanom Bekom, gde se bavio akvizicionim aktivnostima. Za generalnog direktora Novosti je izabran u julu 2017. godine nakon što je usvojena ostavka na to mesto nekadašnjeg direktora, Radomira Dmitrovića.

Glavni i odgovorni urednik

Dragana Milovanović

Kontakt

Trg Nikole Pašića 7, 11000 Belgrade, Serbia

Tel: +381 11 3028-000

Website: www.novosti.rs

E-mail: internet@novosti.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

Portal je deo Kompanije Novosti pa se za njih isto može reći da im je vlasnička struktura nedovoljno jasna.
Za podatke o poseti smo koristili prosečnu posetu portalu od maja 2018. godine do maja 2019.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ