This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2021/12/09 at 15:23
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders

RTS 1

RTS 1, prvi program javnog servisa, najgledanija je televizija u Srbiji. Naslednica je nekadašnje Radio Televizije Beograd, prve televizjske stanice na ovim prostorima koja je osnovana 1958. godine.

Četiri urednika televizije zadužena su za informativni,  obrazovni, zabavni i kulturni program dok Programski savet vodi računa o kvalitetu produkcije i interesima publike. Generalni direktor i Upravni odbor (UO) imaju menadžersku ulogu. Izbor članova UO u glavnom je ispraćen uz negodovanje javnosti kako je većina članova povezana sa strankom na vlasti. 

Zakon o javnim medijskim servisima obavezuje RTS da pravi program koji je u skladu sa javnim interesom građana Srbije i vodi računa o specifičnim potrebama nacionalnih manjina.

Prosečan gledalac proveo je oko dva sata prateći RTS 1 tokom 2017 godine. Najgledanije su igrane serije domaće produkcije, prenosi sportskih događaja ili Dnevnik 2, centralna informativna emisija. I ako informativni program čini 41% ukupne produkcije (2017), ocene stručnjaka i utisci građana su da kvalitet ovih emisija nije na zadovoljavaćem nivo.

Informativni program nesumnjivo je u službi Srpske napredne stranke zaključak je analiza centralnih informativnih emisija i monitoringa medijskog izveštavanja uoči izbora koje je poslednjih godina obavljala Novosadska novinarska škola. Upravo je izbegavanje da se na ovom mediju izveštava o društvenim problemima razlog zašto veliki broj građana smatra da je ova televizija izgubila kredibilitet.

Zgrada RTS-a postala je ključna tačka na ruti protestne šetnje koja se u Beogrdu organizuje svake subote od početka decembra 2018. godine. Ispred ove zgrade organizatori protesta čitaju dnevnik slobodne Srbije, sve one vesti koje građani ne mogu da čuju u Dnevniku RTS-a dok govornici apeluju na urednike i direktora da ne ignorišu realnost.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

19.25%

Tip vlasništva

Javno

Geografska pokrivenost

Nacionalno

Vrsta sadržaja

Besplatan (cena pretplate 220 RSD mesečno)

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Radio Televizija Srbije

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Vodeća tela RTS-a uključuju devet članova Upravnog odbora i generalnog direktoa, dok petnaest članova Programskog saveta uređuje program. Savet REM-a, (Regulatornog tela za elektronske medije) bira devet članova upravnog odborana period od pet godina nakon sprovedenog javnog konkursa. Upravni odbor bira generalnog direktora i članove Programskog saveta na predlog parlamentarnog Odbora za kulturu i informisanje.

Izbor članova Upravnog odbora ispraćen je uz kontraverze tokom januaru 2016. godine kada je svih šest članova Saveta REM-a glasalo za istih devet kandidata od 52 predloženih na listi, a koji su bliski partiji na vlasti. Nezavisno udruženje Novinara Srbije i Vojvodine zatražilo je Savetu da objasni kriterijume izbora. Zahtev nije ispunjen.

Grupa / Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1958

Osnivač

FNR Jugoslavija

Direktor

Dragan Bujošević

Povezani interesi direktora

I ako je ispunio uslov za starosnu penziju napunivši 65 godina početkom januara 2019. godine, Bujošević će ipak ostati na mestu generalnog direktora RTS. Ovakvom odlukuom UO RTS sadašnjem direktoru mandat je produžen za šest meseci.
Bujošević je na mestu direktora RTS od 2015. godine. Poslednjih meseci na meti je kritike građana i opozicije koji protestuju svake u subote u Beogradu okupljeni pod parolom 1od5 miliona. Građani sa protesta i opozicija Bujoševića vide kao jednog od odgovornih što ovaj mediji ne izveštava o protestima, zahtevima za smenu vlasti, te što se opozicioni političari vrlo retko pojavljuju u debatnim emisijama javnog servisa.
Paradoksalno, sadašnji direktor autor je knjige „5. oktobar – 24 časa prevrata“ koja opisuje poslednji dan demonstarcija na ulicama Beograda uoči smene Miloševićevog režima, iza sebe ima dugogodišnju i nagrađivanu novinarsku karijeru.

Glavni i odgovorni urednik

Nenad Lj. Stefanović – glavni odgovorni urednik dnevnika; # Olivera Kovacevic – glavni odgovorni urednik zabavnog programa; # Nebojsa Bradic – glavni odgovorni urednik kulturnog programa; # Ilija Cerovic - glavni odgovorni urednik obrazovnog i naučnog pro

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Nenad Lj. Stefanović – novinarsku karijeru započeo Večernjim novostima, pa zatiim u nedeljniku Vreme. Poznat je po izveštavanju iz Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u Hagu, a bio je jedini jugoslovenski dopisnik u Istočnom Berlinu u vreme pada Berlinskog zida. Stefanović je prvi put izabran na mesto vd glavnog odgovornog urednika informative 2004. godine.

Druge osobe od značaja

Vladimir Vuletić - predsedik Upravnog odbora

Kontakt

Takovska 10, 11 000 Beograd,

Tel: 011/ 321 22 00;

Mail: office@rts.rs,

Website: www.rts.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

RTS ne vodi evidenciju o finansijama pojedinačno, za svaki kanal javnog servisa. Finansijski izveštaji vode se zbirno za celu firmu. U tom smislu, MOM tim nije bio u mogućnosti da objavi finansijske podatke koji se odnose na ovaj mediji.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ