This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2019/02/21 at 00:50
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders
  • Reporter without borders
sr
en

RTV 1

Radio Televizija Vojvodine 1 glavni je komunikacioni kanal pokrajinskog javnog servisa. RTV je naslednica Radio televizije Novi Sad, koja nastaje kao severna podjedinica RTB (Radio Televizije Beograd)  osnovane 1971. godine.

RTV 1 prošla je kroz značajne programske promene u poslednjih godinu dana. Jedna od inicijalnih bila je ostavka glavne i odgovorne urednice Marijana Jović u maju 2016. godine ubrzo nakon parlamentarnih izbora kada vlast u Vojvodini preuzima SNS. Istog dana kada i urednica, mnogim novinarima otkazi su uručeni na hodnicima ili su o otkazu obavešteni telefonom.

Već sledećeg meseca ukinuta je istraživačka emisija Radar nakon pet godina emitovanja sa sjajnim rejtingom. U svom oproštajnom obraćanju, urednica Rada ocenila je ovaj potez političkim pritiskom i navela da „je očigledno da nam nije dozvoljeno da istražujemo priče koje se ne dopadaju premijeru“

U julu 2016. godine, na RTV-u su zabeleženi najniži rejtinzi u poslednjih pet godina, gledanost je pala za 6% i rejtinzi za 11%.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

0.75%

Tip vlasništva

Javno

Geografska pokrivenost

Regionalno

Vrsta sadržaja

Besplatan (cena pretplate 150 RSD mesečno)

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Radio Televizija Vojvodine

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Menadžment RTV-a čine devet članova Upravnog odbora, generalni direktor i petnaest članova Programskog saveta, je ista kao na RTS-u.

U slučaju RTV-a, Savet Regulatornog tela za elektronske medije bira kandidate za Upravni odbor koji žive i rade u autonomnoj pokrajini Vojvodina. Članove Programskog saveta bira Upravni odbor RTV-a, a predlože skupštinski Odbor za kulturu i informisanje autonomne pokrajine Vojvodine.

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1972

Osnivač

Nema podataka

Direktor

Miodrag Koprivica

Povezani interesi direktora

Koprivica je bio član JUL-a, političke partije koju je vodila Mira Marković - supruge Slobodana Miloševića. Od 1989. do 1991. godine bio je generalni direktor radio televizije Novi Sad.

Glavni i odgovorni urednik

Nada Kalkan

Povezani interesi glavnog odgovornog urednika

Kalkan je radila za RTV od 1991. godine, pišući i uređujući kako radio tako i televizijske programe. Bila je glavna odgovorna urednica TV Vojvodine od 2006. do 2009. godine. Izveštavala je iz Parlamenta i bila producentkinja novisnkih i političkih programa. Od 2012. godine članica je Programskog saveta.

Kontakt

Ignjata Pavlasa 3

21 000 Novi Sad

Telefon: +381 21 210 14 20

E-mail: kabinet@rtv.rs,

Website: www.rtv.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

Ostale informacije

Meta podaci

Koncept RTV-a kao više-jezičke televizije kreiran je tokom 70-ih. Ideja je bila da Vojvodina, kao rastuća multikulturalna sredina dobije televizijski program koji odlikuje njenu jezičku i kulturološku raznolikost. Novinarski deskovi su formirani u pet jezika - Mađarski, Slovački, Rumunski, Ruski i Srpsko-Hrvatski. Višejezički koncept je nadživeo Jugoslaviju i i dalje se praktikuje na RTV 2.

Zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja poslat je od strane MOM tima 9. maja 2017.

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ