This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2019/04/18 at 22:57
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders
  • Reporter without borders
sr
en

Tržište onlajn medija

Ukupna populacija u Srbiji je 7,2 miliona stanovnika prema poslednjem popisu iz 2011. godine.

Internet makar povremeno koristi 70,2% stanovnika u Srbiji, dok je među korisnicima interneta svakodnevna upotreba 63%.

U Srbiji korisnici interneta i dalje u najvećoj meri pristupaju internetu sa desktop računara (50%),  ali sve veća je upotreba i sa mobilnog telefona (42%), zatim lap topa (33%) i tableta (15%).

Važno je istaći činjenicu da je u digitalno doba u Srbiji svega jedna trećina stanovištva kompjuterski pismena, a da čak polovina stanovništva, starijeg od 15 godina, u potpunosti ne zna da koristi računare, pokazuju zvanični podaci Republičkog zavoda za statistiku.

Kada je reč o internet aplikacijama za komunikaciju, u Srbiji je i dalje najpopularijniji Viber, zatim Facebook messenger, Skype i  Whats app.

Međutim, među mlađom generacijom sve popularnija je i aplikacija Snapchat.

S obzirom na finansijske probleme sa kojima se bore mediji i činjenicu da najveće prihode ostvaruju kroz prodaju oglasnog prostora, a da su vlasnici kompanija sa najvećim budžetima za oglašavanje bliski centrima moći, tradicionalni mediji su mnogo manje okrenuti kritičkom izveštavanju o radu vlasti. Razlog je u tome što bi vlast nezadovoljna načinom izveštavanja o njenom radu izvršila pritisak na kompanije da povuku svoje reklame, što bi se automatski odrazilo na budućnost i opstanak medija.

Mediji koji kritički izveštavaju o radu vlasti u najvećoj meri jesu onlajn mediji i istraživački centri poput CINS-a, KRIK-a, BIRN-a, Istinomera, Insajdera, Cenzolovke, Južnih vesti i VOICE-a.

Većina onlajn medija u Srbiji svoj sadržaj objavljuje na lokalnom jeziku, što predstavlja poteškoću za strance ili državljane koji ne govore srpski jezik da prate događaje. Takođe, onlajn mediji koji objavljuju tekstove i na engleskom jeziku, ne prevodi sav sadržaj.

Onlajn mediji
  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ