This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2019/04/19 at 11:15
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders
  • Reporter without borders
sr
en

Vlasništvo u medijima

Mediji u Srbiji su uglavnom u privatnim rukama, iako država još uvek ima značajan udeo u vlasništvu nekih medija, kao na primer Politike i Večernjih novosti. U nekim slučajevima štampanih medija, vlasnici su novinari ali su ostali mediji  najčešće u vlasništvu poslovnih ljudi i medijskih kuća.

Na tržištu štampanih medija dominiraju dve grupacije - Ringier Axel Springer, koji u svom portfoliju ima Blic, NIN a donedavno je imao i Alo, i kompanija Adria Media Group, koja je vlasnik dnevnog lista Kurir i nedeljnika Newsweek, između ostalih. Ove dve medijske kuće poseduju i neke od najposećenijih web portala kao što su blic.rs, kurir.rs i espreso.rs.

U oblasti elektronskih medija, koncentracija vlasništva je viša nego u drugim delovima medijske arene. Antena Group, Pink Media Group i Medijski javni servis imaju više od 50% udela u gledanosti. Televizija N1 je u vlasništvu kompanije United Group, najvećeg pružaoca telekomunikacionih usluga u regionu.

Tri kompanije - S Media Team, Maxim Media i Medijski javni servis, imaju oko 40% udela u slušanosti radija. Što se tiče online medija, većina uticajnih portala je u vlasništvu kompanija koje već poseduju druge vidove medija.

Možda je glavna karakteristika vlasništva nad medijima u Srbiji ta da na papiru sve često izgleda relativno jasno i jednostavno, ali u praksi to često nije slučaj. Uprkos činjenici da je većina medija u privatnom vlasništvu, vladajuće elite imaju ogroman uticaj na medije - putem kontrole oglašavanja, uticaja na njihove vlasnike i mnogih drugih faktora. Sve ovo ima za posledicu da, uprkos tome što je privatno vlasništvo raznoliko, uredničke politike često izgledaju slično dok izbegavaju kritikovanje onih koji su na vlasti.

Vlasnici
  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ