This is an automatically generated PDF version of the online resource serbia.mom-rsf.org/en/ retrieved on 2019/04/19 at 01:17
Reporters Without Borders (RSF) & BIRN SERBIA - all rights reserved, published under Creative Commons Attribution-NoDerivatives 4.0 International License.
BIRN SERBIA LOGO
Reporters without borders
  • Reporter without borders
sr
en

Radio Beograd 1

Radio Beograd jedan je od najstarijih evropskih elektronskih medija. Osnovan kao Radio Rakovica 1924. godine, sa emitovanjem počinje šest meseci nakon Radio Pariza i Radio Beča. To je peti najslušaniji radio u Srbiji, a najviše slušalaca ima u periodu između 5 i 7 ujutru. Sadržaj na Radiju Beograd 1 je uglavnom informativnog karaktera, sa vestima na svakih sat vremena. Stanica je poznata po svojim bogatim kulturnim programima.

Sa bogatim informativnim programom i političkim emisijama, Radio Beograd je trenutno jedini radio sa nacionalnom frekvencijom okrenut informativnom sadržaju. Uređivačka politika ovom radiju ostavlja više prostora za debate koje se bave „nezgodnim“ temama, što ga čini drugačijim od televizijskog programa RTS-a.

Ključni podaci

Udeo u gledanosti

6.2%

Tip vlasništva

Javno

Geografska pokrivenost

Nacionalno

Vrsta sadržaja

besplatan

Aktivna transparentnost

Kompanija/medij proaktivno i sveobuhvatno izveštava o svom vlasništvu, podaci su redovno ažurirani i proverljivi

4 ♥

Medijske kompanije/grupe

Radio Televizija Srbije

Vlasništvo

Struktura vlasništva

Vodeća tela RTS-a uključuju devet članova Upravnog odbora i generalnog direktoa, dok petnaest članova Programskog saveta uređuje program. Savet REM-a, (Regulatornog tela za elektronske medije) bira devet članova upravnog odborana period od pet godina nakon sprovedenog javnog konkursa. Upravni odbor bira generalnog direktora i članove Programskog saveta na predlog parlamentarnog Odbora za kulturu i informisanje.

Skorašnji izbor članova Upravnog odbora ispraćen je uz kontraverze u januaru 2016. godine kada je svih šest članova Saveta REM-a glasalo za istih devet kandidata od 52 predloženih na listi, a koji su bliski partiji na vlasti. Nezavisno udruženje Novinara Srbije i Vojvodine zatražilo je Savetu da objasni kriterijume izbora. Zahtev nije ispunjen.

Grupa / Pojedinačni vlasnik

Medijske kompanije/grupe
Podaci

Opšte informacije

Godina osnivanja

1924

Osnivač

Akcionarsko društvo Radio

Povezani interesi osnivača

Radio engineer Robert Vege and several others including Djura Milutinovic, Milos D. Stanojevic, Slavko Boksan, dr. Emer Tartalja, Dusan Grubic, Djulijus Hanau, Stevan Karamata, Milutin Stevanovic and lawyer Zafir Stankovic formed Radio joint-stock company.

Direktor

Milivoje Mihajlovic

Povezani interesi direktora

Mihajlović je bio na čelu Kancelarije za medije u Vladi Srbije od 2010. godine. Demokratska stranka ga je predložila za ovu poziju. Radio je u medijiskom i marketinškom sektoru u Privredne komore Srbije. Tokom 80-ih godina radio je kao dopisnik sa Kosova za Tanjug i RTS, a tokom 90-tih radio za France press i APTN.

Glavni i odgovorni urednik

Biljana Vujasinović Zec

Kontakt

Hilandarska 2

11 000 Beograd

tel: 011 655 3007

e-mail: inforadiobgd@rts.rs

Finansijske informacije

Poslovni prihodi

Nema podataka

Poslovni dobitak/ gubitak

Nema podataka

Prihodi od reklama

Nema podataka

Tržišni udeo

Nema podataka

  • Projekat napravljen od strane
    BIRN SERBIA
  •  
    Reporters without borders
  • Finansiran od strane
    BMZ